Nieuwjaarsspeech 2017

Beste inwoners, organisaties, sportclubs, bedrijven en relaties van de gemeente Oude IJsselstreek,

Van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Hier in het gemeenschapshuis in Sinderen. In het hart van onze gemeente. De plek waar ooit de grens liep tussen de twee voormalige gemeenten Wisch en Gendringen. Een grens die al een tijdje is opgeheven. Een mooie symbolische plek dus om het nieuwe jaar in te luiden.

Het is mijn eerste nieuwjaarsreceptie in Oude IJsselstreek. Inmiddels  ben ik alweer een half jaar < om precies te zijn, sinds gisteren > met heel veel plezier uw burgemeester. Wat mij betreft ook een mooie gelegenheid om u hartelijk te bedanken voor het warme ontvangst dat Karin, mijn vrouw, en ik hebben mogen ervaren.

De afgelopen maanden ben ik kris kras door onze gemeente getrokken om kennis te maken. Vaak ook samen met onze gemeenteraadsleden. Met open armen zijn we ontvangen. Echte Achterhoekse gastvrijheid.

Oude IJsselstreek bestaat uit fantastische mensen. Betrokken. Innovatief. Trots.

Op straat word ik regelmatig aangesproken. < Tja, je hebt ‘hangjongeren’ op straat en soms heb je een ‘hangburgemeester’ op straat. > Vaak willen mensen alleen even een hand geven om je te begroeten. Of om je uit te nodigen bij het schuttersfeest, een bedrijf, drumles, bij mensen thuis, of wat dan ook. Ontzettend leuk. < Ik zeg ook bijna overal ja op. Mijn agenda zit de komende jaren dus nog wel lekker vol. > Maar er zijn ook mensen die hun zorgen willen delen. Dat kan heel divers zijn. Soms gaat het over hele persoonlijke dingen. Over de zorg voor een moeder die ouder wordt. Of de hulp straks wel goed geregeld is. Soms gaat het over woningbouw en lelijke plekken in de dorpen, in de wijken of in de stad Terborg. Soms gaat het ook over zorgen over de manier waarop we met elkaar omgaan in ons land. We worden harder. Grover. Onpersoonlijker. Al die zorgen deel ik. Het is ook goed dat we het met elkaar daarover hebben. Daaraan werken.

Oude IJsselstreek is ook niet af. In 2017 gaat de gemeente samen met u weer flink aan de slag. Wethouder Bert Kuster maakt nieuwe plannen hoe we de zorg in onze gemeente regelen. Oude IJsselstreek is een sociale gemeente waar mensen kunnen rekenen op de zorg die ze nodig hebben. Wethouder Peter van de Wardt pakt de armoede in onze gemeente aan. In een rijk land als het onze moeten we ervoor zorgen dat iedereen mee kan blijven doen. Hij doet dat samen met mensen die in armoede leven. Zo doen we dat. We praten niet over mensen, maar met mensen. MinisterJos Sluiter zorgt met het bedrijfsleven voor een versterking van onze lokale en regionale economie. Dat is goed voor de werkgelegenheid. Zo maken meer mensen kans op een baan bij de huidige aantrekkende economie. Wethouder Henk Hengeveld zet in op duurzaamheid. Omdat juist wij in de Achterhoek begrijpen hoe belangrijk natuur, klimaat en landschap is. Als uw burgemeester zal ik het komende jaar werken aan de versterking van onze veiligheid en de zichtbare handhaving daarvan. Onze inwoners, u, moeten zich veilig en geborgen voelen in hun eigen omgeving.

2017 is een spannend jaar. Internationaal is het erg onrustig. Aan de Europese buitengrenzen woeden bloedige oorlogen. Een groot aantal mensen is op de vlucht. Vluchtelingen die een beroep doen op een veilige plek in Europa. Ook in onze gemeente. In een flink aantal landen worden verkiezingen gehouden. Ook bij ons. Binnenkort starten de campagnes voor onze Tweede Kamerverkiezingen. Waarschijnlijk de grofste ooit.

Onze samenleving is gepolariseerd geworden. Boos. We staan vooral met de ruggen naar elkaar toe. Jong en oud. Nieuwkomers en autochtonen. De ‘elite’ en het ‘gewone volk’. Het recht om je mening te mogen geven lijkt wel te zijn vervangen door het recht om te beledigen. Vaak ook nog eens gebaseerd op onderbuikgevoelens.

Maar wordt onze samenleving mooier als we elkaar uitmaken voor van alles en nog wat? Ik denk het niet. Als we ons nou eens omdraaien. Niet met onze ruggen naar elkaar, maar elkaar aankijken. Een hand geven en voorstellen. Echt met elkaar in contact komen en in gesprek gaan. Eigenlijk wat we hier doen vanavond tijdens onze nieuwjaarsreceptie. Ik ben er van overtuigd dat onze samenleving rijker wordt als we stoppen met polariseren en starten met verbinding zoeken. Positief nieuwsgierig zijn naar elkaar. Er is geen Nederland van jongeren óf van ouderen. Geen Nederland van nieuwkomers óf autochtonen. Geen Nederland van de elite óf gewone mensen. Er is slechts één Nederland, één Achterhoek, één gemeente Oude IJsselstreek, één inclusieve samenleving. Van iedereen. We zullen het met elkaar moeten maken. Het past ook bij het DNA van ons land waarin we hebben geleerd verschillen te overbruggen. Compromissen te sluiten. Dat is niet iets vies. Dat doe je thuis ook als het goed is. < Ik in ieder geval wel. >

Er zijn ook tal van prachtige voorbeelden om ons heen die laten zien hoe het ook kan. Mensen die zich inzetten voor de samenleving. Als we nou eens wat meer aandacht besteden aan die positieve voorbeelden. Dat geeft energie en optimisme.

Ik denk bijvoorbeeld aan Benny Vonk. Hij nam het initiatief voor streetball in Silvolde. Jongeren in de buurt veroorzaakten overlast en spanningen. Benny is in actie gekomen. Hij geeft samen met vrijwilligers basketbaltrainingen. De kinderen doen een leuke sport en de overlast is zienderogen verminderd. Onze vice-premier Lodewijk Asscher noemde Benny Vonk laatst nog terecht een held.

Ik denk ook aan Jos van der Berg. Hij zag dat eenzaamheid een ernstig probleem is in onze samenleving. Ouderen en mensen die moeilijk ter been zijn, mensen die nauwelijks nog buiten de deur kwamen. Hij startte met een groep vrijwilligers Care Travel. Mensen worden met een busje opgehaald en meegenomen naar allerlei leuke uitstapjes. Inmiddels heeft Care Travel z’n vijfjarig jubileum gevierd en is niet meer weg te denken.

Ik zou zo nog wel even door kunnen gaan. Zoals Benny en Jos zijn er heel veel mensen in onze gemeente. Misschien bent u er wel een. Misschien wordt u er een. Mensen die hun mouwen opstropen en zich inzetten om onze gemeente een stukje mooier te maken. Laten we van 2017 het jaar van onze helden maken.

Ik ga afronden. Ik wens u allemaal een heel mooi, gezond en liefdevol 2017 toe! Een jaar waarin wij ons niet laten gijzelen door populisten, volksmenners of bangmakers. Maar een jaar waarin we ons laten inspireren door onze lokale helden. Laten wij in de Achterhoek, hier in Oude IJsselstreek het voorbeeld geven aan de rest van Nederland. Hier doen wij niet mee aan het grote schreeuwen, aan gemakkelijke praatjes, aan groepen tegen elkaar opzetten. Hier zoeken we elkaar op en fiksen we dingen samen. Hier bouwen we geen muren. Hier slechten we grenzen. Zoals op de symbolische plek waar wij nu staan in het gemeenschapshuis in Sinderen.

Ik wens u een optimistisch 2017!

Nieuwjaarsspeech 2017